EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Šta radimo

Poboljšanje poslovnog okruženja

EU je posvećena jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou kroz unapređenje infrastrukture i stvaranje povoljnog okruženja za poslovanje.

Shodno tome, EU PRO podržava lokalne samouprave u izradi planske i tehničke dokumentacije, pri digitalizaciji geoprostornih podataka i poboljšanju poslovne infrastrukture sa krajnjim ciljem jačanja ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji.

Tokom maja i juna 2018. godine u okviru programa sprovedena su tri relevantna javna poziva – Javni poziv za podnošenje predloga za izradu planova detaljne regulacije, Javni poziv za podnošenje predloga za izradu izvođačkih projekata za ekonomsku infrastrukturu, Javni poziv za podnošenje predloga za ekonomske infrastrukturne projekte koje je Evropska unija podržala sa više od 5.1 miliona evra.

U septembru 2018. godine, Upravni odbor EU PRO programa odobrio je rezultate sva tri poziva tačnije:

19 lokalnih samouprava[1] započeće izradu planova detaljne regulacije u vrednosti od 255.274 evra. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

12 lokalnih samouprava[2] radiće na izradi izvođačkih projekata za poslovnu infrastrukturu u vrednosti od 275,000 evra. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

9 lokalnih samouprava[3] sprovešće poslovne infrastrukturne projekte u vrednosti od 4.5 miliona evra. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

Upravni odbor EU PRO programa je u aprilu 2019. godine odobrio rezulatate javnog poziva za podnošenje predloga za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS) koji je sproveden od oktobra do decembra 2018:

34 lokalne samouprave[4] će kroz 19 odobrenih projekata vrednosti 1.697.204 evra razviti i unaprediti GIS kao jedan od preduslova održivog razvoja. Detalje o javnom pozivu, procesu izbora kao i o odabranim projektima možete pronaći ovde.

 

[1] Lokalne samouoprave u kojima će biti realizovani projekti: Aranđelovac, Blace, Čajetina, Dimitrovgrad, Kraljevo, Kučevo, Leskovac, Majdanpek,  Merošina, Pirot, Rača, Raška, Surdulica, Topola, Užice, Velika Plana, Veliko Gradište, Vlasotince i Zaječar.

[2] Lokalne samouoprave u kojima će biti realizovani projekti: Bela Palanka, Čačak, Doljevac, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kučevo, Niš, Smederevo, Topola, Vladičiin Han i Vranje.

[3] Lokalne samouoprave u kojima će biti realizovani projekti: Bojnik, Kragujevac, Paraćin, Priboj, Smederevo, Sokobanja, Svilajnac, Šabac i Užice.

[4] Lokalne samouoprave u kojima će biti realizovani GIS projekti: Čajetina, Čačak, Arilje, Gornji Milanovac, Lučani, Požega, Kragujevac, Knić, Rekovac, Kraljevo, Kruševac, Aleksinac, Leskovac, Bojnik, Loznica, Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Niš, Novi Pazar, Tutin, Paraćin, Požarevac, Veliko Gradište, Rača, Batočina, Lapovo, Raška, Šabac, Sokobanja, Topola, Vranje, Žagubica, Zaječar.