EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Novi Pazar, 2. jul 2019.

EU podrška ekonomskom i društevnom razvoju Novog Pazara

Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Sem Fabrici tokom zvanične posete Novom Pazaru posetio porodično preduzeće A La Turka u vlasništvu Elmedine Ćosović koje se bavi proizvodnjom nameštaja, a koje je uz podršku Evropske unije dobilo bespovratna sredstva u vrednosti od 13.440 evra za nabavku mašine kako bi unapredila proizvodnju.

„Drago mi je da sam u prilici da posetim Elmedinu koju sam upoznao pre tri meseca kada joj odobren projekat, a već sada ona uz podršku EU ima novu, savremenu mašinu uz koju će da unapredi svoje poslovanje i poveća konkurentnost,“ rekao je ambasador Fabrici i izrazio zadovoljstvo što Evropska unija može da doprinese uspehu Elmedininog preduzeća.

Elmedina Ćosović je istakla da mala porodična preduzeća ne mogu lako da dođu do kreditne podrške te im zato bespovratna pomoć EU izuzetno znači, dodajući da je već zaposlila novog radnika koji se trenutno obučava za rad na novoj mašini.

A la Turka je jedno od ukupno 106 mikro i malih preduzeća koja će unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta zahvaljujući EU koja je za ovu aktivost razvojnog programa EU PRO opredelila više od dva miliona evra.

Sa predstavnicima grada Novog Pazara šef Delegacije EU je obišao antierozivnu pregradu na Izbičkoj reci, jednu od 13 koje su izgrađene sredstvima EU i Vlade Švajcarske u okviru projekta zaštite sliva reke Raške od poplava. Ove takozvane mini brane uspešno brane Grad od bujičnih vodotokova od 2014. godine.

Kako je amabsador rekao zaštita od poplava je deo šire strategije EU koja se odnosi na celokupnu zaštitu životne sredine, što podrazumeva kvalitet vode, zemljišta i vazduha a sa posebnim fokusom na reciklažu i preradu otpada.

Takođe, ambasador Fabrici se sastao i sa predstavnicima Udruženja psihologa iz Novog Pazara koje uz podršku EU sprovodi projekat usmeren na povećanje zapošljivosti ugroženih kategorija stanovništva. Projekat koji se sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem građana „Đurđevdan“ iz Bele Palanke pomoćiće zapošljavanju mladih sa invaliditetom i mladih iz romske populacije u obe lokalne samouprave. Ovo je jedan od 22 projekta unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama koje EU podržava preko EU PRO programa.