EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Beograd, 26. mart 2021.

Nova pomoć Evropske unije zdravstvenim centrima južne Srbije

Dvadeset zdravstvenih ustanova širom Srbije, uključujući i 17 iz južne, istočne i zapadne Srbije, dobilo je nova sanitetska vozila sa modernom opremom, zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU). Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić vozila je svečano predao predstavnicima zdravstvenih ustanova 19. marta 2021. godine u Beogradu.

„Želim da zahvalim Evropskoj uniji. Dobili smo 20 odlično opremljenih sanitetskih vozila, za 20 mesta u Srbiji - od Bujanovca, Medveđe, Novog Pazara, Loznice, Bora, Žagubice. Iskreno smo zahvalni na ovoj pomoći. Srbija se nalazi na evropskom putu i za nas je važno da jednu od vrednosti koju propagira EU, a to je solidarnost, nikada ne zaboravimo“, rekao je predsednik Vučić na primopredaji sanitetskih vozila.

Vozila ukupne vrednosti od 800,000 evra su deo su šireg paketa vrednog preko 17,6 miliona evra koje je EU prenamenovala sa postojećih programa u Srbiji u cilju osnaživanja nacionalnog zdravstvenog sistema za borbu protiv Kovida-19. U okviru ove pomoći 9,1 milion evra prenamenovan je iz EU programa koje sprovodi UNOPS uključujući i EU PRO program koji je u nabavci opreme učestvovao sa 2.1 milion evra. 

„Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji posebno će značiti građanima Srbije u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara,” istakla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije dodajući da su vozila sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice,  što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.

Vozila koja su opremljena setovima za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima su uručena domovima zdravlja u Gornjem MIlanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Knjaževcu, Pirotu, Krupnju, Žagubici, Bujanovcu, Medveđi i Jagodini, kao i opštim bolnicama u Ćupriji, Boru, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Loznici, te Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Specijalnoj bolnici “Sveti Sava” i Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

Uz 20 sanitetskih vozila, u saradnji sa UNOPS-om nabavljeno je 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, koncentratora kiseonika, 800.000 zaštitnih maski, dva uređaja  i reagensi za PCR testove. Dodatno, kako bi se zdravstveni sistem Srbije  osnažio za proces vakcinacije protiv korona virusa, Evropska unija je pomogla nabavku zamrzivača i frižidera za čuvanje vakcina, kao i 26 vozila za transport vakcina širom zemlje.

„Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. Ova donacija je sastavni deo veće podrške Evropske unije kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, predlog Evropske komisije da u narednom periodu izdvoji dodatnih 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici tokom primopredaje.