EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Sjenica, 3. decembar 2020.

Osmeh svakog deteta isto vredi

Deca i mladi sa invaliditetom su posebno osetljiva grupa stanovništa i često su izložena višestrukoj diskriminaciji između ostalog i zbog nedovoljne podrške u zajednici  ili nedostatka usluga koje se ovim osobama pružaju u sredinama u kojima oni žive što onemogućava njihov ostanak u zajednici.[1]

Da kvalitet života i socijalna uključenost dece sa smetnjama u razvoju može da se unapredi svedoči rad Udruženja za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju „Povetarac“ iz Sjenice, koje je jedino udruženje koje pruža ovaj tip usluga u opštini koja je po teritoriji među najvećima u Srbiji.

„Osmeh dece je toga dana govorio više nego što se može rečima opisati”, ovako Jasmina Hodžić iz Udruženje „Povetarac“ opisuje reakcije korisnika i korisnica usluga Dnevnog boravka kada su završeni radovi na uređenju igrališta i i izgradnji dve letnje učionice u dvorištu boravka.

Udruženje je osnovano 2003. godine i od tada su zaposleni predanim radom od dnevnog boravka stvorili pravi dom za 16 korisnika i korisnica usluga, koliko ih je trenutno u boravku, a novine koje su uneli u svoj rad uz podršku Evropske unije će dodatno unaprediti nivo inkluzivnih aktivnosti koje sprovode.

Usluge Dnevnog boravka sada su unapređene uređenjem dvorišta jer će se kroz organizaciju obrazovnih i rekreativnih aktivnosti na otvorenom i učešće dece iz susednog vrtića „Maslačak“ i osnovne škole dodatno doprineti socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju. 

„Značajno smo, realizacijom ovoga projekta, doprineli poboljšanju kvaliteta života dece i osoba sa invaliditetom, kroz socijalnu inkluziju u vršnjačkim grupama i unapređenje njihovih psihosocijalnih i motoričkih veština”, kaže Jasmina Hodžić, ističući značaj organizovanja 60 inkuzivnih radionica kreativno-edukativnog i sportsko-rekreativnog karaktera u kojima su pored dece iz Dnevnog boravka učestvovala deca iz osnovne i srednje škole. Deca i mladi su se tako uključili u vršnjačke grupe i razvili socijalne veze i prijateljstva van prostorija Dnevnog boravka i tako je  inkluzija u potpunosti realizovana kroz sve svoje segmente.

„Deca su nastavila da se druže i nakon radionica, van udruženja, i kao i svi mladi sada najviše komuniciraju putem društvenih mreža. Nova prijateljstva su obogatila njihov život i umnogome poboljšala socijalnu uključenost u zajednicu”, navodi Hodžić.

Zaposleni u Dnevnom boravku su stekli iskustvo u  radu sa mešovitim grupama, dok su učenici iz osnovne i srednje škole bili vršnjački edukatori deci sa smetnjama u razvoju.  Kako iz „Povetarca” kažu posebno je značajno da su svi koji su bili uključeni u projekt, deca iz osnovne i srednje škole kao i  angažovani stručnjaci, pokazali veliku zainteresovanost da se ove aktivnosti nastave i u budućnosti. 

Pored ovog projekta u Sjenici, Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržala projekte organizacija civilnog društva kojima se unapređuje kvalitet života osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru, Leskovacu i Vranju. Posebno je pažnja usmerena na decu i mlade, a  unapređena je socijalna inkluzija više od 220 OSI kroz unapređenje usluga, stvaranje boljih životnih uslova za njih i njihove porodice, kao i kroz ekonomsko osnaživanje i povećanje zapošljivosti.

 

[1] Ljudskaprava.gov.rs Međunarodni dan osoba sa invaliditetom