EU PRO Program finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije
  • Republika Srbija
  • UNOPS

Bujanovac, 25. maj 2021.

Tajne domaće mlekarske proizvodnje iz Drežnice

Kvalitetan kajmak i sir izrađen po staroj recepturi a u skladu sa novim standardima u Srbiji je zlata vredan. Mlekara Maj Plus u selu Drežnica u opštini Bujanovac od 2018. godine posvećena je baš ovom cilju, da prerađuje kvalitetno mleko uz primenu HACCP standarda po recepturi koja garantuje mlečne proizvode najvišeg kvaliteta. Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije preko programa EU PRO, ovo preduzeće je dobilo priliku da učini baš to, da unapredi svoje poslovanje, a svojm kupcima pruži čitav nov asortiman tradicionalnih mlečnih proizvoda.

Nenad Ristić se dugo bavi prodajom sira i kajmaka pa je tokom godina stekao i vernu klijentelu. Iako je uvek mogao da garantuje da je roba koju svojim kupcima nudi sveža i dobra mučilo ga je što nije mogao da garantuje ustaljeni kvalitet proizvoda jer pojedini dobavljači nisu uvek uspeli da ispune tražene, visoke standarde. Nameren da opravda poverenje svojih mušterija Nenad je odlučio da pokrene sopstvenu mlekaru i samostalnu proizvodnju sira i kajmaka. 

„Otac mi je ostavio plac na selu i 2016. godine sam počeo da gradim objekat koji sam kasnije registrovao kao mlekaru“, priseća se Nenad. „Početak proizvodnje nije bio nimalo lak. Imao sam manji duplikator u kome se kuvalo mleko i nisam uspevao da odgovorim na zahteve tržišta i isporučim sve narudžbine. Sve se radilo na mišiće. Skuvate mleko, brzo morate da uradite sledeći proces obrade, i tako u krug. Želja mi je bila da dođem do većih proizvodnih kapaciteta.“ 

Za Nenada je 2019. godina kada konkuriše na javni poziv programa EU PRO za unapređenje konkurentnosti preduzeća bila presudna. „Aplicirao sam za bespovratna sredstva Evropske unije kako bi nabavio jedan veći duplikator i tako unapredio proizvodni sistem. Uz dobijenu donaciju mi sada imamo novu mašinu koja je znatno uvećala količinu mleka koju prerađujemo što je nekada i do pet tona. Ova pomoć mi je ujedno otvorila  i mogućnost da otpočnem proizvodnju kačkavalja. Osim što sam duplirao proizvodnju i prodaju, sada imam i novi proizvod koji je veoma tražen. Unapređenjem poslovanja zaposlio sam dva radnika, a proširio sam i mrežu zadovoljnih kupaca što je moj najdraži uspeh.“

Mlekara Maj Plus je društveno-odgovorno preduzeće koje je doniralo svoje proizvode Centru za nezbrinutu decu, Centru za socijalni rad u Vranju, kao i Sigurnoj kući u Vranjskoj Banji. „Mislim da je dužnost svakog od nas da pomognemo koliko možemo onima kojima je pomoć potrebna i da budemo tu jedni za druge. Kada obiđete sve te ljude i vidite njihova srećna lica, onda znate da ste učinli pravu stvar“, završava svoju priču Nenad Ristić.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbijesa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).